Fazla Gıda serüvenimiz 2016 yılında bir misyon ile başladı: Dünya adına etki odaklı çalışırken sürdürülebilir bir iş modeli oluşturma ve sosyal girişimcilik alanında Türk gençlerine örnek olma.
Bu doğrultuda Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) derinlemesine inceleyerek çalışmalarımıza başladık. Çalışmalarımız sırasında 12. Sürdürülebilir Kalkınma Amacı olan Sorumlu Üretim ve Tüketim başlığı altında yer alan 3. alt madde 2030’a kadar perakende ve tüketici düzeylerinde kişi başına düşen küresel gıda atığının yarıya indirilmesi ve hasat sonrası kayıplar dâhil üretimdeki ve tedarik zincirlerindeki gıda kayıplarının azaltılması konusuna odaklanarak çözümlerimizi geliştirmeye başladık.
Yola çıkarken Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan 12.3: 2030’a kadar perakende ve tüketici düzeylerinde kişi başına düşen küresel gıda atığının yarıya indirilmesi ve hasat sonrası kayıplar dahil üretimdeki ve tedarik zincirlerindeki gıda kayıplarının azaltılması hedefine odaklandık. Yaptığımız işin temelinde bu hedefi barındırırken çalışmalarımız ile birçok farklı amaç doğrultusunda fayda sağlıyoruz.
Birleşik Devletler Çevre Koruma Ajansı tarafından yayınlanan Gıda Kazanım Hiyerarşisi’ni pusula edinerek servislerimizi geliştirmeye başladık.
Yola çıkarken sık sık duyduğumuz “Bizde atık olmaz.” kalıplarını yıkmak için var gücümüzle çalıştık. Yılmadık. Sadece iş yapışı değiştirmedik, farkındalığı geliştirdik. Biz bir dönüşümü tetikledik.
İlk operasyonlarımızı, ülkemizdeki bağış kültürünün ve potansiyelinin farkındalığı ile, 2017 yılında bağış ile gerçekleştirdik. Bağış operasyonlarını paydaşlarımız ile omuz omuza tamamladık. Bağışa uygun ürünleri birlikte seçtik, kutulara koyup araçlara birlikte yükledik. İhtiyaç sahiplerinin kapısını birlikte çaldık ve yüzlerine gülümseme yerleştirdiğimiz insanları gördük.
Dünya’yı biz kurtaracağız.
Sorumluluk almaktan geri durmayan, dinamik ve etki odaklı ekibimiz ile aynı rüyanın peşindeyiz: Sürdürülebilir ve adil bir Dünya.
Hayalini kurduğumuz sistemsel dönüşümü biz yönetiyoruz. Bu dönüşüm için teknoloji ve inovasyondan güç alırken operasyonel mükemmellik hedefi ile çalışıyoruz. Tedarik zinciri boyunca oluşan atıkları en yüksek fayda ile değerlendirirken işimizin temelinde yatan kaynağında azaltım hedefine koşuyoruz.
Bu hedef doğrultusunda toplamda 100’den fazla çalışan ile yılmaksızın çalışmaya, etkimizi güçlendirirken atık yönetimi sektörüne öncülük etmeye devam ediyoruz.
Daha kapsayıcı, adil ve sürdürülebilir bir Dünya için toplumu ve çevreyi merkeze alarak çalışan öncü kuruluşların belirlendiği bir sertifikasyon sistemi olan B Corp ağında yer almanın gururunu yaşıyoruz.
Atık yönetimi alanında B Corp olarak Türkiye’den seçilen ilk kurum olmanın gururu ve sorumluluğu ile her zamankinden güçlüyüz.
Bir yıldan uzun süren değerlendirmeler sonucu toplamda 94.4 puan alarak katıldığımız B Corp süreci bizim için yeni başlıyor. Gelecek dönemler için gözümüz çok daha yüksekte.