Dünyamızı kurtarmak için yola çıktık.

Serüvenimiz 2016 yılında örnek bir sosyal girişim olma hedefi ile başladı.

Fazla Gıda serüvenimiz 2016 yılında bir misyon ile başladı: Dünya adına etki odaklı çalışırken sürdürülebilir bir iş modeli oluşturma ve sosyal girişimcilik alanında Türk gençlerine örnek olma.

Bu doğrultuda Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) derinlemesine inceleyerek çalışmalarımıza başladık. Çalışmalarımız sırasında 12. Sürdürülebilir Kalkınma Amacı olan Sorumlu Üretim ve Tüketim başlığı altında yer alan 3. alt madde 2030’a kadar perakende ve tüketici düzeylerinde kişi başına düşen küresel gıda atığının yarıya indirilmesi ve hasat sonrası kayıplar dâhil üretimdeki ve tedarik zincirlerindeki gıda kayıplarının azaltılması konusuna odaklanarak çözümlerimizi geliştirmeye başladık.

Odaklandığımız Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Yola çıkarken Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan 12.3: 2030’a kadar perakende ve tüketici düzeylerinde kişi başına düşen küresel gıda atığının yarıya indirilmesi ve hasat sonrası kayıplar dahil üretimdeki ve tedarik zincirlerindeki gıda kayıplarının azaltılması hedefine odaklandık. Yaptığımız işin temelinde bu hedefi barındırırken çalışmalarımız ile birçok farklı amaç doğrultusunda fayda sağlıyoruz.

2 Açlığa Son
11 Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar
12 Sorumlu Üretim ve Tüketim
13 İklim Eylemi
17 Amaçlar İçin Ortaklıklar

Gıda Kazanım Hiyerarşisi’ni Pusula Edindik

Birleşik Devletler Çevre Koruma Ajansı tarafından yayınlanan Gıda Kazanım Hiyerarşisi’ni pusula edinerek servislerimizi geliştirmeye başladık.

İlk operasyonlarımıza sosyal faydayı gözeterek 2017 yılında bağış ile başladık.

Yola çıkarken sık sık duyduğumuz “Bizde atık olmaz.” kalıplarını yıkmak için var gücümüzle çalıştık. Yılmadık. Sadece iş yapışı değiştirmedik, farkındalığı geliştirdik. Biz bir dönüşümü tetikledik.

İlk operasyonlarımızı, ülkemizdeki bağış kültürünün ve potansiyelinin farkındalığı ile, 2017 yılında bağış ile gerçekleştirdik. Bağış operasyonlarını paydaşlarımız ile omuz omuza tamamladık. Bağışa uygun ürünleri birlikte seçtik, kutulara koyup araçlara birlikte yükledik. İhtiyaç sahiplerinin kapısını birlikte çaldık ve yüzlerine gülümseme yerleştirdiğimiz insanları gördük.

Gıda kurtarma operasyonlarımıza başladığımız ilk yılda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Dünya’da desteklenen ilk Türk girişim olduk.
Bağış ile çıktığımız yolda gıda israfını ve israf kaynaklı karbon salımını azaltma odağıyla teknoloji tabanlı bütünsel çözümler geliştirmeye devam ettik. Gıda Kazanım Hiyerarşisi’nin yönlendirmesi ile öncelikli olarak bağışa uygun olmayan gıdaların döngüsel ekonomiye kazanımı için Hayvan Yemi ve Biyogaz servislerimizi hayata geçirdik. Etkimizi ve uzmanlığımızı günden güne geliştirmeye devam ederken operasyon bazlı verilerin analizi ile hiyerarşinin ilk adımı olan kaynağında azaltım hedefi için tedarik zincirinde ihtiyaç duyulan çözümleri belirledik.
Kaynağında azaltım hedefi doğrultusunda Ar-Ge çalışmalarımıza devam ederken küresel çapta yaşanan pandemiden etkilenmeden yolculuğumuza devam ettik. Bu dönem içinde ticari online alışveriş platformumuz Fazla Market servisimizi geliştirerek israf olma riski taşıyan fazla ürünlerin kullanıma kazandırılmasını sağladık. Ar-Ge ekibimiz tarafından bir Nesnelerin İnterneti (IoT) çözümü olarak profesyonel mutfaklarda atık takibi ile atık oluşumunu önleyen Akıllı Tartı Sistemi’ni portföyümüze kattık. Bununla kalmadık. Serüvenimizde bir ilki daha başararak İşletmeden Tüketiciye (B2C) iş modelimizi hayata geçirdik: Fazla İyi uygulaması ile yerel işletmeleri ve tüketicileri gıda kurtarma hareketine dahil ettik.

Sunduğumuz çözümler ve gerçekleştirdiğimiz operasyonlar ile etkimizi her geçen gün büyütmeye devam ettik.

40000 Ton
israf olmaktan kurtardığımız gıda miktarı
60000 Ton
önlediğimiz karbon emisyonu miktarı
995000
aylık olarak ulaştığımız ihtiyaç sahibi sayısı

Bugün geldiğimiz noktada tüm fazlalara talibiz!

Gördüğümüz küresel problemlere her zaman “Biz ne yapabiliriz?” sorusuyla yaklaştık. Sahip olduğumuz bu proaktif tutum ile gıda döngüselliğini sağlamak adına kazandığımız uzmanlığı farklı atık kollarına taşıdık. Bugün gıdadan ambalaja, tekstilden kimyasala tüm fazla ürünleri döngüsel ekonomiye kazandırmak için çalışıyoruz.

Dünya’yı biz kurtaracağız.

100’den fazla çalışanımız ile değer yaratmaya devam ediyoruz.

Sorumluluk almaktan geri durmayan, dinamik ve etki odaklı ekibimiz ile aynı rüyanın peşindeyiz: Sürdürülebilir ve adil bir Dünya.

Hayalini kurduğumuz sistemsel dönüşümü biz yönetiyoruz. Bu dönüşüm için teknoloji ve inovasyondan güç alırken operasyonel mükemmellik hedefi ile çalışıyoruz. Tedarik zinciri boyunca oluşan atıkları en yüksek fayda ile değerlendirirken işimizin temelinde yatan kaynağında azaltım hedefine koşuyoruz.

Bu hedef doğrultusunda toplamda 100’den fazla çalışan ile yılmaksızın çalışmaya, etkimizi güçlendirirken atık yönetimi sektörüne öncülük etmeye devam ediyoruz.

B Corp Olmanın Gururunu Yaşıyoruz

Daha kapsayıcı, adil ve sürdürülebilir bir Dünya için toplumu ve çevreyi merkeze alarak çalışan öncü kuruluşların belirlendiği bir sertifikasyon sistemi olan B Corp ağında yer almanın gururunu yaşıyoruz.

Atık yönetimi alanında B Corp olarak Türkiye’den seçilen ilk kurum olmanın gururu ve sorumluluğu ile her zamankinden güçlüyüz.

Bir yıldan uzun süren değerlendirmeler sonucu toplamda 94.4 puan alarak katıldığımız B Corp süreci bizim için yeni başlıyor. Gelecek dönemler için gözümüz çok daha yüksekte.

Ödüllerimizden Seçkiler

Accelerate 2030 Accelerator - 2017

Seçilen 9 küresel girişimden tek Türk ve gıda odaklı girişim olurken Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen ilk Türk girişim olduk.

European Investment Bank Social Innovation Tournament - 2019

Sosyal etki odaklı girişimlerin seçildiği yarışmada özel kategori birincisi olarak ödül aldık.

MIT Solve - 2020

Sürdürülebilir Gıda Sistemleri kategorisi için seçilen 15 girişimden biri olurken MIT Solve tarafından desteklenen ilk Türk girişim olduk.

EBRD Star Venture Innovation Challenge - 2020

Pandemi kapsamında küresel sorunlar ile etkin şekilde mücadelesine devam eden girişimlerin belirlendiği yarışmada seçilen 5 girişimden biri olduk.

UN Food Systems Summit - 2021

Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Gıda Sistemleri Zirvesi kapsamında düzenlenen Herkes için İyi Gıda - En İyi Küçük İşletme yarışmasında seçilen 50 girişimden biri ve tek Türk girişim olduk.

Meaningful Business 100 - 2021

Kurucu Ortağımız ve CEO’muz Olcay Silahlı, 2021 Meaningful Business 100 programı tarafından Dünya'daki En Etkili 100 İş Lideri arasında yerini aldı.

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri - 2021

Gıda Kurtarma Derneği ile sürdürdüğümüz iş birliği kapsamında İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri 5. yılında İş Birliği kategorisinde ödül aldık.

Future Unicorn - 2021

Digital Europe tarafından düzenlenen ve Avrupa’nın her yerinden teknoloji devi olma potansiyeline sahip scale-up’ların yarıştığı Future Unicorn Ödülü’nde 3 finalistten biri olduk.

Fast Company Corporate & Startup Day - 2022

Fast Company tarafından düzenlenen ve Türkiye'nin girişim ekosistemini bir araya getiren Corporate & Startup Day etkinliğinde 2022 yılının en hızlı girişimlerinin belirlendiği Startup100 listesi 10.’su olarak ödülümüzü aldık.

Destekçilerimiz

Fazla olarak sadece atık yönetimi yapmıyoruz; biz atık algısını fazlaya dönüştürüyoruz.